Rijopleiding In Stappen (RIS)

We bieden je de mogelijkheid om volgens de RIS-methode autorijles te volgen. RIS is geen product maar een onderwijsmethodiek. De RIS geeft structuur aan de rijopleiding. Je moet de RIS zien als een maatpak die zich helemaal aan jou laat aanpassen. RIS is hét ideale pakket om een hoog examenniveau te bereiken!

Dat komt omdat de praktijkonderwerpen zijn onderverdeeld in 4 praktijkmodules. Maar vooral ook omdat de volgorde waarop de praktijkonderwerpen worden behandeld goed doordacht en logisch op elkaar aan sluit. Aan de hand van het RIS-lesboek worden alle modules stap voor stap doorlopen. Vooraf kan je thuis alvast in het RIS-lesboek lezen wat er in de les behandeld gaat worden. Een korte uitleg over de 4 praktijkmodules:


Module 1

De voertuigbeheersing

In module 1 worden de kijktechniek en technische handelingen aangeleerd die nodig zijn om kruispunten met een aangepaste snelheid te naderen. Door op tijd een veilige snelheid en bijbehorende versnelling te kiezen, kun je beter nadenken wat je op het kruispunt allemaal moet doen én het voorkomt dat je onnodig moet stilstaan. Je rijcoach zal je (als dat nodig is) nog helpen wanneer er op het kruispunt verkeer is.

Je sluit module 1 af met een toets. Tijdens een rijles zal je rijcoach beoordelen of je alle onderdelen van module 1 zelfstandig (dus zonder hulp en mondelinge aanwijzingen) uitvoert. Mochten er toch nog aandachtspunten zijn dan worden die in je RIS-lesboek opgeschreven zodat je daaraan heel doelgericht kunt blijven werken. Het is dus niet zo dat je voor die toets kunt zakken!


Module 1 De voertuigbeheersing 

+ Module 2 Eenvoudige verkeershandelingen

In module 1 heb je geleerd om bij kruispunten de juiste kijktechniek toe te passen en ‘baas te zijn’ over de auto.  In deze module leer je hoe je relatief eenvoudige verkeerssituaties veilig en vlot moet oplossen. Als het goed is heb je aan het eind van module 2 het theorie-examen gehaald. Ook deze module sluit je af met toets door jouw rijcoach en eventuele aandachtspunten worden dan weer ‘meegenomen’ naar module 3.


Module 1 De voertuigbeheersing 

Module 2 Eenvoudige verkeershandelingen

+ Module 3 Ingewikkelde verkeershandelingen

Nu je eenvoudige verkeerssituaties zelfstandig kunt oplossen, leer je die kennis toe te passen op meer ingewikkelde kruispunten. Daarbij moet je denken aan grote en drukke kruispunten met opstelruimtes tussen de rijstroken (vluchtheuvels), fietspaden langs de rijbaan, voetgangersoversteekplaatsen, busbanen en bushaltes en zo.

Aan het eind van deze module kun je al heel wat! Wij adviseren je om deze toets af te sluiten door een examinator van het CBR middels een TussenTijdse Toets! (TTT). Je bent op het juiste ‘toetsmoment’ als je op ongeveer 85% van het gewenste examen-niveau bent. De TTT is dan ook een ‘Proefexamen’ en is zeer aan te raden maar niet verplicht. Voor een TTT kun je niet slagen of zakken. Wél krijg je van de examinator te horen welke aandachtspunten er nog zijn, en tips waardoor je heel doelgericht naar het juiste examenniveau kunt toewerken. Je doet examenervaring op en je kunt vrijstelling verdienen voor het doen van de zogenaamde ‘Bijzondere Manoeuvres’ bij het examen.


Module 1 De voertuigbeheersing

Module 2 Eenvoudige verkeershandelingen

Module 3 Ingewikkelde verkeershandelingen

+ Module 4 Zelfstandige, vlotte en veilige verkeersdeelname

Met de aandachtspunten van de TTT ‘in de hand’ ga je je rijstijl verder ‘verfijnen’. Je maakt afwisselende ritten op plekken waar je nog niet zo bekend bent. Er wordt nog meer aandacht besteed aan je houding ten opzichte van andere verkeersdeelnemers. Een goede verkeersmentaliteit vereist dat je in alle omstandigheden defensief rijdt. Dat is je bereidheid om fouten van anderen, maar ook je eigen fouten op te vangen. Je gedraagt je sociaal en verantwoordelijk ten opzichte van anderen. Zeker ten opzichte van de zwakkere verkeersdeelnemers zoals kinderen en ouderen. Je houdt rekening met kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers, bromfietsers en motorrijders. Aan het einde van deze module ben je een vlotte en besluitvaardige bestuurder met een milieuverantwoord rijgedrag. Op al deze punten zul je worden beoordeeld bij het examen.


De voordelen van RIS samengevat:

Hoger slagingspercentage
 Hoge kwaliteit van de rijopleiding
 Stap-voor-stap aanpak
 Betere voorbereiding op deelname aan het verkeer
 Inzicht in je vorderingen met behulp van de leerlingkaart