Blog

Het laatste nieuws met opmerkelijke zaken of nieuwsfeiten.


Fijne feestdagen en al het goeds voor 2024 toegewenst!


Nieuwe lesauto: Stoere Ford Focus ST-line

Na trouwe dienst is de VW Tiguan ingeruild voor een stoere Ford Focus ST-line. Daarin wordt je niet snel over het hoofd wordt gezien! Deze moderne lesauto is super overzichtelijk want de zit is perfect en de grote ramen rondom zorgen voor goed overzicht in het verkeer. Daarbij rijdt de auto ook nog eens super licht en gemakkelijk.

LANDER biedt je graag autorijles waarbij veiligheid voorop staat. Daarom is de nieuwe lesauto voorzien van een uitgebreid pakket passieve én actieve veiligheidssystemen zoals lane-assist (daarmee blijf je eenvoudig tussen de lijnen rijden), dode hoeksensoren (de auto merkt ook verkeer schuin achter je op) en een groot scherm van de achteruitrijcamera voor makkelijk parkeren en manoeuvreren. Toekomstgericht, veilig en heel praktisch! 

Uiteraard is bij LANDER de lesauto altijd netjes en 100% rookvrij.


Hét juiste merk!


Fijne feestdagen en al het goeds voor 2023 toegewenst!Bijzondere situatie daar..


Fijne feestdagen en al het goeds voor 2022 toegewenst!Let op: soms bijzondere verkeersdeelnemers tussen Kaatsheuvel en Loon op Zand!


VW Tiguan R-line!

De MINI Countryman is ingeruild voor een VW Tiguan R-Line. De nieuwe lesauto is een heel overzichtelijke auto. 

LANDER biedt je graag autorijles op waarbij veiligheid voorop staat. De zit is iets hoger en de grote ramen rondom zorgen dat het overzicht in het verkeer beter is dan in een standaard lagere auto. Daarbij rijdt de auto super licht en gemakkelijk. De SUV-carrosserievorm maakt het interieur bijzonder ruim en uitnodigend. Iedereen past deze lesauto perfect; van klein tot groot! 


Fijne feestdagen en al het goeds voor 2021 toegewenst!


Vanaf dinsdag 15 december tijdelijk geen rijlessen, toetsen en examens

 

Vanwege de vergaande lockdown moeten alle niet-medische contactberoepen sluiten. Dit betekent helaas even geen rijlessen, toetsen en examens. Deze situatie duurt in ieder geval tot en met 19 januari. Hopelijk tot snel, want zodra het kan plannen we natuurlijk direct nieuwe rijlessen en toetsen/examens! Zorg goed voor jezelf en elkaar.

Hittegolf deze zomer?

Altijd ‘het hoofd koel houden’!!

(uitdrukkingen, gezegden woorden.org = kalm blijven, zich niet door de spanning laten meeslepen)


Vanaf 11 mei mogen we weer lesgeven!

Uiteraard houden we de richtlijnen van het RIVM en brancheorganisaties aan zoals géén andere leerlingen wegbrengen/ophalen.

Bewezen effectief met maximale aandacht en veiligheid door één leerling tegelijk in de lesauto. Dit deden we bij LANDER altijd al en blijven we doen in de toekomst.


Rijlessen i.v.m. coronavirus sinds maandag 23 maart verboden

In de aanvullende maatregelen van het kabinet van 23 maart is opgenomen dat uitoefenen van alle vormen van contactberoepen wordt verboden, voor zover er geen anderhalve meter afstand tot de klant gehouden kan worden. Dat geldt ook voor rijinstructeurs. Wie zich niet aan de maatregel houdt, kan een boete krijgen. De maatregel geldt in ieder geval tot en met 6 april.

Alle rijexamens, rijtesten en cursussen waren al geannuleerd tot en met 6 april.


Snelheid naar 100 km/u. Wat betekent dit voor het examen?       

Snelheidsverlaging:

Vanaf 16 maart 2020 geldt in Nederland op alle snelwegen overdag (06.00 tot 19.00 uur) een maximumsnelheid van 100 km/u. In de avond en nacht (19.00 tot 06.00 uur) verandert er niets op de snelwegen waar je 120 km/u of 130 km/u mag rijden. Het CBR past de examens natuurlijk op de nieuwe situatie aan. Het is belangrijk dat de beginnende bestuurder de regels kent en goed kan toepassen. Want we willen allemaal veilig thuiskomen.

Theorie-examen:

Het CBR past de theorievragen over de maximumsnelheid op de snelweg aan waar dit nodig is. In de vragen wordt met tekst aangegeven hoe laat het is en wordt gevraagd wat dan de toegestane maximumsnelheid is.

Praktijkexamen:

Bij de praktijkexamens zijn er weinig tot geen veranderingen. Voor auto, motor of taxi geldt uiteraard een lagere maximumsnelheid op de snelweg tijdens de tijden waarop het CBR examens afneemt. Voertuigen in andere categorieën (bijvoorbeeld vrachtwagen of bus) mochten al niet harder dan 80 km/u.

Het rijden van 130 km/u tijdens een praktijkexamen ziet het CBR niet als voorwaarde voor een valide examen. De examinator zorgt tijdens het praktijkexamen voor een gevarieerde examenroute waarin verschillende wegtypen en de daarbij horende snelheden aan bod komen. Op deze manier kan het rijgedrag in verschillende situaties worden beoordeeld. Op een autosnelweg moet een kandidaat laten zien dat hij onder andere kan in- en uitvoegen, de juiste volgafstand aanhoudt en het juiste kijkgedrag vertoont. (Bron: CBR)


Preventieve maatregelen coronavirus bij het CBR

‘Met het oog op de eerste besmettingen met het coronavirus in Nederland neemt het CBR preventieve maatregelen op zijn locaties. Dat doen we voor uw en onze veiligheid.

Wij vragen klanten die ziekteverschijnselen hebben die op het coronavirus kunnen duiden, om onze locaties niet te betreden. De ziekteverschijnselen zijn hoge koorts (meer dan 38 graden) met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid). Ook vragen wij alle klanten om de handen te wassen voor het examen en vermijden we fysiek contact, zoals het schudden van de hand. Als een CBR-medewerker een klant treft met ziekteverschijnselen die op het virus kunnen duiden, dan kan hij of zij de klant of opleider ook verzoeken niet binnen te komen. Ook kan hij of zij dan besluiten het examen niet door te laten gaan. Als een examen niet kan doorgaan vanwege deze preventieve maatregelen, dan kan de examenkandidaat dat op een later moment inhalen. Het CBR brengt hiervoor geen kosten in rekening.’ (bron: CBR)


Fijne feestdagen, een gezellige jaarwisseling en een positief en gezond 2020! 


 

Weer terug van vakantie!

Bijzondere verkeersborden daar in Italië;


‘Kruikenzeiker-verkeerslicht’ helpt je in Tilburg veilig oversteken

Ook gezien? Sinds kort staan in Tilburg wel heel bijzondere verkeerslichten. Bij verschillende oversteekplaatsen voor voetgangers waaronder aan het Piusplein moet je wachten als de rode kruikenzeiker zijn ding doet.. Wanneer het groene mannetje met een volle kruik verder loopt, mag je oversteken!

Het verkeerslicht is een ontwerp van kunstenares Marieke Vromans. De kruikenzeiker staat symbool voor de geschiedenis van Tilburg als Textielstad. Tilburgers staan in hun omgeving ook bekend als kruikenzeikers. In twee beelden vertelt het een stukje Tilburgse geschiedenis. Het fenomeen ‘Kruikenzeiker’ is verbonden met het Tilburgse verleden als textielstad. In vroegertijd moesten de arbeiders hun urine in een kruik verzamelen, ofwel in de ‘kruik zeiken’. De urine werd gebruikt bij enkele bewerkingen van de wol.


Faalangst?

Wil je graag je Rijbewijs-B halen of weer de weg op, maar heb je last van faal- of rijangst? Dan kun je nu bij LANDER RIJOPLEIDINGEN terecht. Ik geef autorijlessen op maat en zorg ervoor dat je zelfverzekerd achter het stuur zit. 


Meest verwarrende rotonde: ‘Magic Roundabout’

In het Engelse stadje Swindon ligt de ‘Magic Roundabout’. Waarom is deze rotonde zo ‘magisch’? Nou, de rotonde bestaat op zichzelf weer uit vijf losse rotondes! Probeer daar maar eens zonder magie ongedeerd weer af te komen… O ja, vergeet niet links te rijden!


Bevoegd rij-instructeur Autisme / ADHD / ADD

Opgeleid en gecertificeerd om leerlingen met Autisme, ADHD of ADD te begeleiden en goed te leren autorijden. LANDER werkt samen de autoriteit op dit gebied: Spectrum Nederland. Dit is een kwaliteitskeurmerk voor professionals uit de rijbranche, gespecialiseerd in specifieke zorgvragen zoals autisme en ADHD.


Autorijden en kijktechnieken

Goed kijken en verkeersveiligheid

Het goed toepassen van de juiste kijktechnieken tijdens het autorijden is een onmisbaar onderdeel in het verkeer. Geldt uiteraard voor zowel ervaren, beginnend als lerende bestuurders. Dit artikel is dus interessant voor zowel de leerling-bestuurders én de rijbewijs-bezitters die in de loop van de jaren ‘een eigen rijstijl’ hebben ontwikkeld. 

Tijdens het rijlessen of afrijden gedurende een rijexamen voor het autorijbewijs B ligt de nadruk op ‘kijktechnieken autorijden’ in verschillende verkeersomstandigheden hoog. Begrijpelijk, want het vormt namelijk een ruggengraat voor een veilig rijgedrag voor de automobilist in het verkeer.

Iedereen die een rijopleiding volgt krijgt te maken met kijktechnieken. Er zijn verschillende situaties waarbij kijktechniek belangrijk is. Op basis van ervaringen heb ik er verschillende uitgewerkt:

  1. Rotondes
  2. Kruispunten
  3. Autowegen
  4. Snelwegen

Deel 1: Rotondes

Een rotonde is een kruispunt van wegen waarop het verkeer in een ronddraaiende beweging verwerkt wordt. In Nederland wordt tegen de klokrichting ingereden. Het juiste kijkgedrag samengevat op een rij:

  1. Kijk minimaal 200m. vooruit. Je moet je – vóór je de rotonde oprijdt – een compleet beeld van de situatie vormen. 
  2. Kijk voordat je de rotonde oprijdt goed in je binnenspiegel en buitenspiegels.
  3. Op een rotonde die uit meerdere rijbanen bestaat is over de schouders kijken tijdens het rijden op de rotonde ook belangrijk omdat je in een buitenspiegel niet precies ziet wie naast je rijdt.
  4. Tijdens het rijden op een rotonde is het belangrijk om rekening te houden met fietsers en voetgangers. Ook deze weggebruikers maken gebruik van een rotonde en – let op – kunnen zowel van links als rechts komen.
  5. Vóór het verlaten van de rotonde altijd eerst over de rechterschouder kijken én richting aangeven. 
  6. Heb je de rotonde verlaten, kijk dan ter nacontrole nogmaals in je binnenspiegel en buitenspiegels.

Veel veilige kilometers! 


Isah helemaal happy met haar eerste rijles!


Fijne feestdagen!