Blog

Blog met het laatste nieuws van rijschool LANDER RIJOPLEIDINGEN. Met opmerkelijke zaken of nieuwsfeiten.


‘Kruikenzeiker-verkeerslicht’ helpt je in Tilburg veilig oversteken

Ook gezien? Sinds kort staan in Tilburg wel heel bijzondere verkeerslichten. Bij verschillende oversteekplaatsen voor voetgangers waaronder aan het Piusplein moet je wachten als de rode kruikenzeiker zijn ding doet.. Wanneer het groene mannetje met een volle kruik verder loopt, mag je oversteken!

Het verkeerslicht is een ontwerp van kunstenares Marieke Vromans. De kruikenzeiker staat symbool voor de geschiedenis van Tilburg als Textielstad. Tilburgers staan in hun omgeving ook bekend als kruikenzeikers. In twee beelden vertelt het een stukje Tilburgse geschiedenis. Het fenomeen ‘Kruikenzeiker’ is verbonden met het Tilburgse verleden als textielstad. In vroegertijd moesten de arbeiders hun urine in een kruik verzamelen, ofwel in de ‘kruik zeiken’. De urine werd gebruikt bij enkele bewerkingen van de wol.


Faalangst?

Wil je graag je Rijbewijs-B halen of weer de weg op, maar heb je last van faal- of rijangst? Dan kun je nu bij LANDER RIJOPLEIDINGEN terecht. Ik geef autorijlessen op maat en zorg ervoor dat je zelfverzekerd achter het stuur zit. Zit je het liefst alleen met je instructeur in de auto? Dan plan ik de lessen zo, dat er geen andere leerling meerijdt.


Meest verwarrende rotonde: ‘Magic Roundabout’

In het Engelse stadje Swindon ligt de ‘Magic Roundabout’. Waarom is deze rotonde zo ‘magisch’? Nou, de rotonde bestaat op zichzelf weer uit vijf losse rotondes! Probeer daar maar eens zonder magie ongedeerd weer af te komen… O ja, vergeet niet links te rijden!


Bevoegd rij-instructeur Autisme / ADHD / ADD

Opgeleid en gecertificeerd om leerlingen met Autisme, ADHD of ADD te begeleiden en goed te leren autorijden. LANDER werkt samen de autoriteit op dit gebied: Spectrum Nederland. Dit is een kwaliteitskeurmerk voor professionals uit de rijbranche, gespecialiseerd in specifieke zorgvragen zoals autisme en ADHD.


Autorijden en kijktechnieken

Goed kijken en verkeersveiligheid

Het goed toepassen van de juiste kijktechnieken tijdens het autorijden is een onmisbaar onderdeel in het verkeer. Geldt uiteraard voor zowel ervaren, beginnend als lerende bestuurders. Dit artikel is dus interessant voor zowel de leerling-bestuurders én de rijbewijs-bezitters die in de loop van de jaren ‘een eigen rijstijl’ hebben ontwikkeld. 

Tijdens het rijlessen of afrijden gedurende een rijexamen voor het autorijbewijs B ligt de nadruk op ‘kijktechnieken autorijden’ in verschillende verkeersomstandigheden hoog. Begrijpelijk, want het vormt namelijk een ruggengraat voor een veilig rijgedrag voor de automobilist in het verkeer.

Iedereen die een rijopleiding volgt krijgt te maken met kijktechnieken. Er zijn verschillende situaties waarbij kijktechniek belangrijk is. Op basis van ervaringen heb ik er verschillende uitgewerkt:

  1. Rotondes
  2. Kruispunten
  3. Autowegen
  4. Snelwegen

Deel 1: Rotondes

Een rotonde is een kruispunt van wegen waarop het verkeer in een ronddraaiende beweging verwerkt wordt. In Nederland wordt tegen de klokrichting ingereden. Het juiste kijkgedrag samengevat op een rij:

  1. Kijk minimaal 200m. vooruit. Je moet je – vóór je de rotonde oprijdt – een compleet beeld van de situatie vormen. 
  2. Kijk voordat je de rotonde oprijdt goed in je binnenspiegel en buitenspiegels.
  3. Op een rotonde die uit meerdere rijbanen bestaat is over de schouders kijken tijdens het rijden op de rotonde ook belangrijk omdat je in een buitenspiegel niet precies ziet wie naast je rijdt.
  4. Tijdens het rijden op een rotonde is het belangrijk om rekening te houden met fietsers en voetgangers. Ook deze weggebruikers maken gebruik van een rotonde en – let op – kunnen zowel van links als rechts komen.
  5. Vóór het verlaten van de rotonde altijd eerst over de rechterschouder kijken én richting aangeven. 
  6. Heb je de rotonde verlaten, kijk dan ter nacontrole nogmaals in je binnenspiegel en buitenspiegels.

Veel veilige kilometers! 


Isah helemaal happy met haar eerste rijles!


Fijne feestdagen!