Rijopleiding In Stappen (RIS)

We bieden je de mogelijkheid om volgens de RIS-methode autorijles te volgen. RIS is geen product maar een onderwijsmethodiek. De RIS geeft structuur aan de rijopleiding. Je moet de RIS zien als een maatpak die zich helemaal aan jou laat aanpassen. RIS is hét ideale pakket om een hoog examenniveau te bereiken!

Dat komt omdat de praktijkonderwerpen zijn onderverdeeld in 4 praktijkmodules. Maar vooral ook omdat de volgorde waarop de praktijkonderwerpen worden behandeld goed doordacht en logisch op elkaar aan sluit. Aan de hand van het RIS-lesboek worden alle modules stap voor stap doorlopen. Vooraf kan je thuis alvast in het RIS-lesboek lezen wat er in de les behandeld gaat worden. Een korte uitleg over de 4 praktijkmodules:


Module 1

De voertuigbeheersing

In module 1 wordt de basis van de kijktechniek en technische handelingen aangeleerd. Zo leer je bijvoorbeeld om vlot weg te rijden en goed te stoppen. Ook leer je goed schakelen zodat je op tijd met een veilige snelheid in de juiste versnelling rijdt. En natuurlijk leggen we in deze eerste module de basis van juiste kijktechniek.


Module 2 Eenvoudige verkeershandelingen

In module 1 heb je geleerd de juiste kijktechniek toe te passen en ‘baas te zijn’ over de auto.  In deze module leer je hoe je relatief eenvoudige verkeerssituaties veilig en vlot moet oplossen. Ook wordt aandacht besteed aan de verschillende ‘Bijzondere Verrichtingen’ als parkeren en keren.


Module 3 Ingewikkelde verkeershandelingen

Nu je eenvoudige verkeerssituaties zelfstandig kunt oplossen, leer je die kennis bijvoorbeeld toe te passen op meer ingewikkelde kruispunten. Daarbij moet je denken aan grote en drukke kruispunten met opstelruimte tussen de rijstroken, fietspaden langs de rijbaan, voetgangersoversteekplaatsen, busbanen en bushaltes.

Aan het eind van deze module kun je al heel wat! Je sluit deze fase af door een examinator van het CBR middels een TussenTijdse Toets. (TTT) Je bent op het juiste ’toetsmoment’ als je op ongeveer 80% van het gewenste examen-niveau bent. De TTT is dan ook een ‘Proefexamen’ en is zeer aan te raden. Voor een TTT kun je niet slagen of zakken. Wél krijg je van de examinator te horen welke aandachtspunten er nog zijn, en tips waardoor je heel doelgericht naar het juiste examenniveau kunt toewerken. Je doet examenervaring op én je kunt vrijstelling verdienen voor het doen van de zogenaamde ‘Bijzondere Verrichtingen’ bij het examen.


Module 4 Zelfstandige, vlotte en veilige verkeersdeelname

Met de aandachtspunten van de TTT ga je je rijstijl verder verfijnen. Er wordt nog meer aandacht besteed aan je houding ten opzichte van andere verkeersdeelnemers. Een goede verkeersmentaliteit vereist dat je in alle omstandigheden veilig rijdt. Dat is je bereidheid om fouten van anderen, maar ook je eigen fouten op te vangen. Je gedraagt je sociaal en verantwoordelijk ten opzichte van anderen. Je houdt rekening met kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers. Aan het einde van deze module ben je een vlotte en besluitvaardige bestuurder met een milieuverantwoord rijgedrag. Op al deze punten zul je worden beoordeeld bij het Praktijkexamen.


De voordelen van RIS samengevat:

Hoger slagingspercentage
 Hoge kwaliteit van de rijopleiding
 Stap-voor-stap aanpak
 Betere voorbereiding op deelname aan het verkeer
 Inzicht in je vorderingen met behulp van de leerlingkaart