Rijles

Géén andere leerlingen wegbrengen en ophalen; écht privéles! Bij de meeste rijscholen ben je soms tot wel de helft van jouw tijd bezig met het wegbrengen en/of ophalen van andere leerlingen. Vervolgens moet je weer helemaal terug richting het examen- of oefengebied. Daar kan de les dan pas echt goed beginnen. Zo ben je telkens veel van jouw kostbare lestijd kwijt met deze ‘taxiritjes’. Deze tijd kan veel efficiënter gebruikt worden.

Bij LANDER halen we je persoonlijk op en rijd je zelf weer terug zonder andere leerlingen op halen. Bij de rijschool uit Kaatsheuvel begint de rijles op het moment dat je in de lesauto stapt en eindigt pas wanneer je weer terug bent. Jij krijgt de volle aandacht. Daar betaal je toch ook voor?

Je allereerste rijles!

Uiteraard start je eerste rijles om je rijbewijs B te halen bij LANDER met een kennismaking met je instructeur. Je neemt plaats achter het stuur en krijgt een uitleg over wat de beste zit- en stuurhouding is. Je stelt je spiegels af en doet je gordel om. Niet lang erna zal de lesauto gestart worden en mag je sturen en richting aangeven zodra dit nodig is. Meestal gaat het leren sturen heel vlot, waardoor je ook eens gas mag geven, remmen en schakelen. De rij-instructeur zal je van alles uitleggen, iets over zichzelf vertellen en jou op je gemak proberen te stellen. Heb je brandende vragen? Stel ze dan gerust!

Jouw instructeur zorgt voor de veiligheid

Je rij-instructeur zorgt er natuurlijk voor dat je rijles bij LANDER veilig verloopt. In je eerste rijlessen ben je meer gefocust op het rijden, dan op het verkeer. De lesauto is daarom altijd uitgerust met een dubbele bediening. Je rij-instructeur kan hierdoor vanaf de passagiersstoel ook de gas, rem en koppeling bedienen. Tevens heeft de lesauto extra spiegels. Deze extra spiegels geven de rij-instructeur zicht op het verkeer en op jouw kijkgedrag. Kortom geen reden voor paniek: je rij-instructeur zal rekening houden met het verkeer en de verkeersregels.

Rustige opbouw

In het algemeen zullen we proberen om in het begin de drukke wegen of de snelweg zoveel mogelijk te vermijden. Pas als je verder gevorderd bent maak je kennis met de snelweg of bijvoorbeeld het centrum met meer verkeer. Later gaan we ook rijden in de regio van het CBR waar jouw praktijkexamen zal plaatsvinden.

Einde van de eerste rijles

Zodra je rijles is afgelopen krijg je een beoordeling over hoe de les is verlopen en rijd je zelf terug naar huis. Was je eerste rijles een proefles, dan geeft LANDER meestal een eerste advies over het vervolg wat het beste bij je past. Ben je tevreden dan gaan we de volgende rijles met je inplannen. Na deze les stellen we een leerplan voor je op, waarna we tijdens de volgende lessen je stappen nauwgezet blijven monitoren. Veel plezier tijdens je eerste rijles!

Ben je er klaar voor? Boek nu je proefles >


RIS-leermethode (Rijopleiding In Stappen)

Bij LANDER krijg je rijles volgens de RIS-leermethode. RIS is geen product maar een onderwijsmethodiek en geeft structuur aan de rijopleiding. Je moet de RIS zien als een maatpak die zich helemaal aan jou laat aanpassen. RIS is hét ideale pakket om een hoog examenniveau te bereiken!

Dat komt omdat de praktijkonderwerpen zijn onderverdeeld in 4 praktijkmodules. Maar vooral ook omdat de volgorde waarop de praktijkonderwerpen worden behandeld goed doordacht en logisch op elkaar aan sluit. Aan de hand van het RIS-lesboek worden alle modules stap voor stap doorlopen. Vooraf kan je thuis alvast in het RIS-lesboek lezen wat er in de les behandeld gaat worden. Een korte uitleg over de 4 praktijkmodules:

Module 1: Voertuigbeheersing

In module 1 wordt de basis van de kijktechniek en technische handelingen aangeleerd. Zo leer je bijvoorbeeld om vlot weg te rijden en goed te stoppen. Ook leer je goed schakelen zodat je op tijd met een veilige snelheid in de juiste versnelling rijdt. En natuurlijk leggen we in deze eerste module de basis van juiste kijktechniek.

Module 2: Eenvoudige verkeershandelingen

In module 1 heb je geleerd de juiste kijktechniek toe te passen en ‘baas te zijn’ over de auto.  In deze module leer je hoe je relatief eenvoudige verkeerssituaties veilig en vlot moet oplossen. Ook wordt aandacht besteed aan de verschillende ‘Bijzondere Verrichtingen’ als parkeren en keren.

Module 3: Ingewikkelde verkeershandelingen

Nu je eenvoudige verkeerssituaties zelfstandig kunt oplossen, leer je die kennis bijvoorbeeld toe te passen op bijvoorbeeld meer ingewikkelde kruispunten. We gaan je voorbereiden op je TussenTijdse Toets. (TTT) Je bent op het juiste ’toetsmoment’ als je op ongeveer 80% van het gewenste examen-niveau bent. De TTT is dan ook een ‘Proefexamen’ en is zeer aan te raden. Voor een TTT kun je niet slagen of zakken. Wél krijg je van de examinator te horen welke aandachtspunten er nog zijn, en tips waardoor je heel doelgericht naar het juiste examenniveau kunt toewerken. Je doet examenervaring op én je kunt vrijstelling verdienen voor de zogenaamde ‘Bijzondere Verrichtingen’ bij het eerstvolgende Praktijkexamen.

Module 4: Zelfstandige, vlotte en veilige verkeersdeelname

Met de aandachtspunten van de TTT ga je je rijstijl verder verfijnen. Er wordt nog meer aandacht besteed aan je houding ten opzichte van andere verkeersdeelnemers. Een goede verkeersmentaliteit vereist dat je in alle omstandigheden veilig rijdt. Dat is je bereidheid om fouten van anderen, maar ook je eigen fouten op te vangen. Je gedraagt je sociaal en verantwoordelijk ten opzichte van anderen. Je houdt rekening met kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers. Aan het einde van deze module ben je een vlotte en besluitvaardige bestuurder met een milieuverantwoord rijgedrag. Op al deze punten zul je worden beoordeeld bij het Praktijkexamen.

De voordelen van RIS samengevat:

Hoger slagingspercentage
 Hoge kwaliteit van de rijopleiding
 Stap-voor-stap aanpak
 Betere voorbereiding op deelname aan het verkeer
 Inzicht in je vorderingen met behulp van de leerlingkaart


Opfriscursus

LANDER is niet alleen een eigentijdse autorijschool voor jongeren. We willen voor alle autobestuurders graag iets betekenen. Zo worden we bijvoorbeeld allemaal ouder en willen zo lang als mogelijk ons rijbewijs behouden. Ook kan het zijn dat je niet zo vaak in de auto rijdt en voel je je onzeker in het verkeer. Inparkeren is nog steeds geen succes, het invoegen of rijden op de snelweg gaat niet echt vlot en rotondes zijn soms lastig.

Komt dit je bekend voor? Geen probleem, je bent écht niet de enige! Er zijn heel veel bestuurders die onzeker zijn of worden in het verkeer.

We hebben speciaal voor deze bestuurders een opfriscursus op maat, waarin je weer vertrouwd raakt met de auto. Deze rijlessen worden gehouden in onze veilige lesauto of in de eigen auto. Tijdens deze ritten krijg je precies de tips die van belang zijn. Hierdoor gaat het rijden straks veel gemakkelijker.

Zelfstandig autorijden betekent onafhankelijk zijn! Neem hiervoor gerust contact met ons op.


Lestijden

Maandag: 8.30 – 18.00 uur
Dinsdag: 8.30 – 18.00 uur
Woensdag: 8.30 – 18.00 uur
Donderdag: 8.30 – 18.00 uur
Vrijdag: 8.30 – 18.00 uur
Weekend & overige tijden op aanvraag